Een dagje meelopen met meettechnicus Peter Ludwig
19 augustus 2021De gezichten achter Goorsenberg
Als er iemand nauwkeurig is, dan is het Peter wel. En dat komt goed uit, want als meettechnicus bij Fijnmechanische Industrie Goorsenberg verzorgt hij de eindcontrole van onze producten. “Een product gaat pas de deur uit als ik het heb goedgekeurd”, aldus Peter. Een verantwoordelijke taak dus, die voor Peter wel is weggelegd. Het is niet voor niets dat hij al meer dan 40 jaar (!) ervaring heeft als meettechnicus. Wat dit werk volgens hem zo leuk maakt? Dat lees je hier.
Hoewel zijn werkdag altijd volgens een vaste routine begint - collega’s begroeten, een kopje koffie inschenken, de computers in de meetkamer opstarten en checken wat er op de planning staat - kan de dag daarna zomaar heel anders lopen dan verwacht. Peter vertelt: “Iedere dag is anders en als meettechnicus gaan mijn werkzaamheden verder dan alleen het uitvoeren van controles. De afwisseling maakt dat ik dit werk al 40 jaar met veel plezier doe - waarvan inmiddels alweer vier jaar bij Goorsenberg.”
Rondje door de fabriek
Na het opstarten van de computer en het bekijken van de planning loopt Peter steevast een rondje door de fabriek. “Dan weet ik waar de jongens van de productie mee bezig zijn. Ik voer ter plekke al kleine controles uit en eenmaal terug in de meetkamer ga ik de andere producten die op de planning staan controleren. Ik kijk welke producten prioriteit hebben, bijvoorbeeld omdat ze naar de klant moeten of omdat er anders een machine stilstaat. Daar ga ik dan eerst mee aan de slag.”
Precisiewerk
Hoe de controle precies in zijn werk gaat? Daar kan Peter uitgebreid over vertellen: “Ik controleer of het eindproduct aan de wensen en eisen van de klant voldoet. Dat doe ik aan de hand van de tekening. Producten moeten doorgaans voldoen aan hele nauwe toleranties. Een afwijking van een 100e millimeter kan al het verschil maken. Het is écht precisiewerk, dus. Afhankelijk van de juiste tolerantie kies ik de meetmiddelen waarmee ik werk, zoals een handmeetmiddel, een lasermicrometer, een hoogtemeter of een 3D meetmachine. Pas wanneer álles klopt, wordt het product vrijgegeven.”
Programma tekenen
Maar Peter houdt zich niet alleen bezig met controles uitvoeren. “Als een product vaker terugkomt, dan schrijf ik er een meetprogramma voor. Onze meetmachines kunnen dan zelf aan de slag met het meten van dit product volgens de door mij opgegeven toleranties.” Ook het periodiek controleren en kalibreren van de meetmiddelen hoort bij de functieomschrijving van Peter. Hierover vertelt hij: “Ik kan niet zomaar aannemen dat een meetmiddel goed meet, daarom moeten ze jaarlijks of om de zoveel jaar gekeurd worden. Sommige meetmiddelen controleer ik zelf, anderen worden door een externe partij gecontroleerd. Zijn ze goedgekeurd, dan krijgen de apparaten een sticker en weet ik - en iedereen die het meetmiddel gebruikt - dat ze nauwkeurig kunnen meten binnen specificatie.”
Afkeur
Niet elk product komt door de strenge keuringsprocedure van Peter. Wordt een product afgekeurd? Dan kijkt hij eerst of het een definitieve afkeur is, of dat het product nog hersteld kan worden. “Stel dat een draadgat bijvoorbeeld niet goed is doorgetapt, of er zitten nog braampjes aan het product, dan plaats ik het product aan de ene kant van mijn balie - de kant voor afgekeurde producten. Dan roep ik mijn collega erbij die het product heeft gemaakt en vraag ik of hij het kan opknappen. Vervolgens krijg ik een seintje als het product klaar is en weer gecontroleerd kan worden. Is het goed? Dan verplaats ik het naar de andere kant van de balie, waar de goedgekeurde producten liggen.”
Komt-ie weer
Maar wie denkt dat Peter na één of twee keer controleren klaar is, heeft het mis. “Soms komt een product wel vier of vijf keer bij mij langs. Bijvoorbeeld bij een kleine samenstelling. Dan doe ik eerst de productvrijgave, waarna het freesproduct wordt gemaakt. Dan komt het bij mij terug en controleer ik of alles klopt. Dan gaat het weer de productie in, bijvoorbeeld om te anodiseren of te vernikkelen, en komt-ie weer bij mij terug voor een beoordeling. Klopt er iets niet? Dan gaat het product terug de productie in of ik neem contact op met de leverancier van de oppervlaktebehandeling. Hierna komt het product wéér bij mij en na een check stuur ik het door naar de montage. Vervolgens gaat het product nog één keer langs mij ter controle en pas dán wordt het eindproduct vrijgegeven.”
Nauwkeurig en precies
Waar een meettechnicus aan moet voldoen volgens Peter? Daar is hij kort over: “Je moet in ieder geval nauwkeurig en precies zijn!” Maar verder moet je volgens Peter ook een beetje ‘allroundheid’ in je hebben. “Soms hebben de jongens van de productie even geen tijd en dan knap ik zelf een product op. Braampjes verwijderen ofzo. Je moet op de hoogte zijn wat er in de fabriek gebeurt en kunnen inspelen op veranderingen. De afwisseling én nooit precies weten hoe je dag verloopt: dat maakt dit werk voor mij zo leuk. Ik ga niet voor niets elke dag met plezier naar mijn werk”, besluit hij.
Denk jij na het lezen van dit verhaal; dat lijkt me ook wel wat? Dan heb je geluk, want wij hebben nog een openstaande vacature voor een 3D-meettechnicus! Bekijk de vacature en neem bij vragen gerust contact met ons op.